Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Parczewie informuje,
że wszystkie posiłki dla pacjentów przygotowywane są przez Dział Kuchni naszego Szpitala.
Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zleca odpowiednia dietę – stosowną do wieku i stanu zdrowia.
Pacjenci otrzymują trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych z wyjątkiem oddziału psychiatrycznego z pododdziałem leczenia uzależnień. Pacjentom, którzy z różnych względów wymagają pomocy w spożywaniu posiłków asystują pielęgniarki lub opiekunowie medyczni. Udział w karmieniu chorego mogą brać również bliscy pacjenta.
Przynoszenie posiłków domowych nie jest zakazane. Jednak ich wprowadzanie do diety szpitalnej może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych następstw. Dlatego w tej sprawie prosimy o skonsultowanie się z pielęgniarką dyżurną.
Na każdym oddziale istnieje możliwość podgrzania posiłków w kuchence mikrofalowej oraz skorzystania z lodówki. W lodówce oddziałowej można przechowywać produkty szczelnie zamknięte z ważnym terminem przydatności do spożycia (np. jogurty, soki itp.), zapakowane owoce (w całości), wędliny, podroby i sery hermetycznie zapakowane z ważnym terminem przydatności do spożycia.
W/w produkty żywnościowe powinny być podpisane przez pacjenta (imię, nazwisko oraz data włożenia do lodówki). W lodówkach nie można przechowywać produktów łatwo psujących się: gotowanych – przynoszonych z domu (np. zupy, pierogi, kompoty itp.), produktów otwartych np. jogurtów, serków, obranych owoców.